top of page
Обадете ми се
Търсене

Какво причинява подуване и какво го намалява?

Подуването на корема е често срещан проблем, който може да се появи както при напълно здрави хора, така и като симптом на различни заболявания на храносмилателната система. В повечето случаи то е резултат от начина на хранене и ежедневните ни навици.

Какво причинява подуване?

  • Газообразуващи храни – бобови култури (боб, леща, грах), зеле, броколи, карфиол, лук.

  • Газирани напитки – съдържат въглероден диоксид, който увеличава усещането за тежест.

  • Прекомерна консумация на тестени и сладки изделия – ферментацията в червата може да доведе до газове.

  • Прекалено бързо хранене – поглъщането на въздух усилва дискомфорта.

  • Непоносимост към определени храни – напр. лактозна или глутенова непоносимост.

  • Стрес и нередовно хранене – влияят на нормалната работа на стомашно-чревния тракт.

Какво намалява подуването?

  • Баланс в храненето – повече пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и леки белтъчини.

  • Достатъчен прием на вода – подпомага храносмилането и намалява задържането на газове.

  • Бавен и спокоен прием на храната – по-малко въздух, по-добро храносмилане.

  • Физическа активност – разходки и упражнения подпомагат движението на червата.

  • Намаляване на газираните напитки и алкохола.

  • Чай от лайка, джинджифил или мента – естествено успокояват стомаха.

Кога да потърсите лекар?

Ако подуването е постоянен проблем, придружено от болка, гадене или промяна в изхожданията, е добре да се консултирате със специалист гастроентеролог.



 
 
 

Коментари


  • Whatsapp
  • Телеграмма
  • Instagram
  • Facebook
free-icon-close-151882.png

Попълнете форма за да ви консултираме относно Вашият проблем и да запазим час при лекар

bottom of page