Какво причинява подуване и какво го намалява?
- Медицински център Мед-Астра
- Sep 23
- време за четене: 1 мин.
Подуването на корема е често срещан проблем, който може да се появи както при напълно здрави хора, така и като симптом на различни заболявания на храносмилателната система. В повечето случаи то е резултат от начина на хранене и ежедневните ни навици.
Какво причинява подуване?
Газообразуващи храни – бобови култури (боб, леща, грах), зеле, броколи, карфиол, лук.
Газирани напитки – съдържат въглероден диоксид, който увеличава усещането за тежест.
Прекомерна консумация на тестени и сладки изделия – ферментацията в червата може да доведе до газове.
Прекалено бързо хранене – поглъщането на въздух усилва дискомфорта.
Непоносимост към определени храни – напр. лактозна или глутенова непоносимост.
Стрес и нередовно хранене – влияят на нормалната работа на стомашно-чревния тракт.
Какво намалява подуването?
Баланс в храненето – повече пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и леки белтъчини.
Достатъчен прием на вода – подпомага храносмилането и намалява задържането на газове.
Бавен и спокоен прием на храната – по-малко въздух, по-добро храносмилане.
Физическа активност – разходки и упражнения подпомагат движението на червата.
Намаляване на газираните напитки и алкохола.
Чай от лайка, джинджифил или мента – естествено успокояват стомаха.
Кога да потърсите лекар?
Ако подуването е постоянен проблем, придружено от болка, гадене или промяна в изхожданията, е добре да се консултирате със специалист гастроентеролог.














Коментари